Rapport från VM

23 AUG 2013 11:08
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:17

Under förra helgen hade undertecknad förmånen att kunna deltaga på ett VM. Detta händer ju inte så ofta under ens livstid så det gällde att passa på. Denna gång gällde det VM i Orienteringsskytte. Platsen för denna begivenhet var passande nog High Chaparall med Anderstorps OK som arrangör.

Under fredagen var det sprint och på lördagen avgjordes den klassiska tävlingen. Stafetten på söndagen fick klara sig utan mitt deltagande.

Orienteringsskytte är i princip skidskytte utan skidor med skillnaden att vapnet ligger kvar på vallen när du springer. De olika disciplinerna har olika tidstillägg för de missade skotten.

I sprint springer du en kort bana, ca 1,5 km, sedan skjuter du 5 skott liggande, springer ytterligare en runda och avslutar med stående skytte. Straffet för varje bom är en straffrunda på ca 40 sek.

Karta

Under inskjutningen till sprinten fick jag en bössa (de som ej har egna får låna av arrangören) som inte var av denna värld. Från början gick skotten lågt, och hur mycket jag än skruvade upp siktet fick jag det inte att gå rätt, men vad göra, bara att gilla läget. Starten en bit bort, orienteringen gick mycket bra och in till liggande skytte. Man tar sitt vapen och springer fram till valfri matta och skjuter det man skall. För mig innebar det 5 straffrundor, ca 4 min. Ut på den andra korta slingan(se karta), bra orientering i lättsprungen tallskog. In till stående skytte och samma sak igen, 5 straffrundor, nu börjar det ta emot lite. In i mål på en godkänd 4:e plats, 6 min efter segraren och bara 1min efter 2:an. Lite surt med tanke på alla straffrundor, men så är det. Bara att bita ihop till morgondagen.

Vaknade på lördagen till ett ösregn som hette duga. Höll på så hela förmiddagen men slutade lagom till starten.

När jag skulle hämta ut vapnet så ville de pracka på mig samma som gårdagen men icke, sa Nicke. Jag fick ett annat, gick ut och provsköt, satte alla 5 skotten inom 3cm,  mitt i målet. Så mycket bättre skjuter jag ju inte från dag till dag så gårdagens straffrundor lägger jag helt på vapnet.

På den klassiska distansen börjar man med ca 3 km punktorientering. Det enda som finns med på kartan är startpunkten, sedan skall man följa en snitsel slaviskt. Utmed banan finns 10 kontroller, 5 på banan och 5 st upp till 400 m bort. Det gäller att ha kartkontakt precis hela tiden så tempot blir inte så högt. Börjar bra med 3  enkla kontroller som sitter i banan.Vid  den 4:e har det samlats en massa folk, konstigt, det är ju en skitenkel kontroll. Springer vidare, kommer till den 5:e som är en kontroll utanför banan och då slår det mig att jag hade nog inte full koll på den förra kontrollen, bara att hoppas att det inte var en kontroll utanför banan för då blir det mycket tidstillägg. Fortsatte punkten och när jag tagit alla kontroller så hade jag naturligtvis bommat att det var en kontroll utanför banan. Man sticker hål med  en nål där man tror att man är och sedan mäter arrangören  antalet mm fel man har och summerar detta. Max 10 mm fel per punkt. På den glömda kontrollen fick jag 10 mm men i övrigt gick det bra, bara 5 mm fel. Direkt efter punktorientering får man en vanlig bana, ca 6,5 km. Bara att börja jobba. Tunga småländska marker, regnet på fm har ju inte gjort det lättare. Inte några större svårigheter innan  jag kommer in till skjutningen. Här gäller först 10 ligande skott, sedan en liten löprunda på ca 300 m och därefter 10 stående skott. Straffet för en bom är 2 min tidstillägg vilket gör att man får vårda skotten ordentligt men efter nästan 1,5 timmes orientering så börjar det kännas. Håller ihop det någotsånär och får totalt 12 min tillägg-6 bom av 20. Tempot in i mål är väl inget att skryta med. Väntar med spänningpå resultatlistan, dröjer då det strular lite för arrangören men till slut kommer den. Är ganska nöjd med dagen även om fadäsen på punkten irriterar en aning och det räcker till en 2:a plats-silver. Det kan vara något att visa barnbarnen.

En rolig tävling. Nästa år går det i Tyskland och det är väl inte omöjligt att jag finns med på startlinjen där liksom förhoppningsvis någon/några andra klubbmedlemmar. Skyttet får dock inte underskattas i träningen.

Magnus Abrahamsson

Skribent: Ulrika Andersson